top of page
Gradient Red Yellow

VARM OP

En håndbog om koropvarmning, stemmetræning og sang i fællesskab

“... jeg synes I skal vide at "Varm Op" er en virkelig, virkelig lækker, gennemarbejdet og brugbar bog! Jeg skal bruge den til gymnasiekor og musikundervisning og jeg bestiller et eksemplar mere til min kollega med det samme :-)"

Kristoffer, DK

Gradient Red Yellow
Image by Lucas Kapla
Singing - Warming Up

ER DU VARM NOK?

Opvarmningsøvelser er lege og øvelser, der varmer kroppen, stemmen, hjertet og hjernen op og bringer personer i alle aldre tættere på hinanden gennem sang, musik og bevægelse. I denne bog har vi samlet øvelser og tanker om, hvordan opvarmningen både kan være et drivhus for fællesskab og sangglæde og et legende læringsrum for musikalsk og sanglig udvikling.

AdobeStock_273561604.jpeg

SKRÆDDERSYNING

Denne bog henvender sig til alle, der interesserer sig for sang og kor uanset alder og niveau. Opvarmningsøvelserne i denne bog skal ses som grundopskrifter, og ligesom gode og velfungerende madopskrifter er det nødvendigt at de tilpasses målgruppens størrelse, alder, kompetencer og smag. Det er nemlig ‘kokken’, der skal sørge for, at alle bliver tilstrækkeligt udfordret, har lyst til at ‘spise med’ en anden gang og bliver ‘mætte’, så alle om bordet kan føle sig glade, sunde og stærke. Udfordringen består i at tilpasse øvelserne, så alle kommer med. Du har helt sikkert dine egne ideer til, hvordan disse øvelser kan sammensættes, ændres og tilpasses, og det er godt, for på den måde bliver korprøverne, sangtimerne og musikundervisningen mere dynamisk, personlig og interessant. Udover de mere end 130 øvelser indeholder bogen også anvisninger til hvordan øvelserne kan gribes an og gøres enten lettere eller sværere samt en række anvisninger og konkrete forslag til, hvordan øvelserne kan sættes sammen til opvarmningsprogrammer.

AdobeStock_362326902.jpeg

DEN GODE OPVARMNING

 • Skaber og understøtter et sundt og inspirerende fællesskab, der giver os lyst til at udtrykke os musikalsk og plads til at være dem, vi er, i gensidig respekt for hinanden.

 • Skaber fælles fodslag, nærvær og fokus. vækker vores krop og stemme.

 • Minder os om det, vi allerede mestrer vokalt og musikalsk.

 • Skaber rum til fordybelse, kreativitet, leg og selvforglemmelse.

 • Skaber et trygt læringsrum, hvor vi bliver inspireret og inviteret til at udvikle nye musikalske og sanglige færdigheder et skridt ad gangen.

 • Foregriber udfordringer og tjener som en fælles reference for sangerne i det videre prøveforløb.

 • Skaber smittende energi, synergi og sangglæde.

Man singing.jpg

DE 5 TRIN

Opvarmningen kan have mange forskellige former og strukturer, men er altid med til at give sangerne en god indgangsvinkel til det sociale og musikalske rum og er med til at skabe psykologisk tryghed og fokus. Vi har gode erfaringer med at inddele vores opvarmning i fem trin. Derfor er opvarmningsbogen her inddelt i fem afsnit, der hver er markeret med en farve, så det er let at navigere rundt i bogen.

 • BRYD ISEN

 • KROP, VEJRTRÆKNING OG STØTTE

 • VÆKNING OG TRÆNING AF STEMMEN

 • SYN(G)ERGI - SYNG + SYNERGI + ENERGI

 • FOKUS

  • ​Rytme Fokus

  • Pitch Fokus

  • Lyden i fokus

  • Ind- og udtryk i fokus

  • Performance fokus

AdobeStock_532175144.jpeg

VARM OP BOGEN

 • Med Varm op bogen kan du styrke de sanglige og musikalske færdigheder.

 • Du kan være med til at højne og inspirere sangglæden hos dig selv og i dine korsangere.

 • Du kan være med til at styrke og udvikle fællesskabet i din gruppe.

HVEM ER VI?

kristoffer.jpeg

Kristoffer Fynbo Thorning

Kristoffer Fynbo Thorning er professionel sanger, højskolelærer og teknikentusiast. Han er uddannet solist i vokalledelse fra Det Jyske Musikkonservatorium med speciale i elektroniske stemmer og arbejder til daglig på Brandbjerg Højskole. Kristoffer er kendt i den internationale kor- og vokalmusikscene for sin banebrydende tilgang til ecapella (elektronisk a cappella musik), sit nyeste teknologiske legetøj på scenen og sin sangskrivning i den elektroniske vokalgruppe Postyr. Han har mere end 15 års erfaring med undervisning af kor og vokalgrupper med sangere på både amatør- og professionelt niveau, samt med performance og icebreakers. Kristoffer elsker at involvere sig i nye musikalske projekter og arbejder blandt andet i krydsfeltet mellem elektronisk musik og klassisk korsang, lyd og video-installationer og større koncertproduktioner, der involverer mange vokalkunstnere fra forskellige traditioner og kulturer. Kristoffer er bestyrelsesmedlem i Aarhus Vocal Festival og en ivrig foredragsholder om sang og fællesskab. Omdrejningspunktet i Kristoffers tilgang til opvarmning er empati, fordybelse og humor. www.stoffert.dk

7E551576-00C3-4348-9EAA-99205C211923.JPEG

Tine Fris-Ronsfeld

Tine Fris-Ronsfeld er professionel sanger, komponist, arrangør og korleder. Hun er kandidat fra Det Jyske Musikkonservatorium med speciale i rytmisk sang og solistuddannet dirigent i rytmisk korledelse med speciale i klang og samklang. Tine er meddirigent for Vocal Line, dirigent for Lyt og sanger i Postyr. I det internationale kor- og vokalmusikmiljø er hun kendt som en passioneret sanger, vocal coach og dirigent og for sine innovative korarrangementer. Hun skriver for førende danske kor som Vocal Line, Syng Selected og Lyt og er kendt for sine iørefaldende kompositioner for Postyr. Tine har mere end 20 års erfaring med undervisning af solister, kor og vokalgrupper på alle niveauer i Danmark, Europa, USA og Asien. Tine har udøver håndbøgerne om icebreakers og opvarmning udgivet en lang række albums og kor-noder. Tine er desuden forkvinde for Aarhus Vocal Festival, medlem af Contemporary A Cappella Society of America's Advisory Board og European Choral Associations tænketank 'SingTank'. Sangglæde, tillid og læring er nøgleord i Tines indgangsvinkel til opvarmning. www.tinefris-ronsfeld.com

ICEBREAKERS - FAVR Icon.png

Singergy Publishing

I 2014 startede vi to, Tine og Kristoffer, mikro-forlaget Postyr Experience, der nu har ændret navn til Singergy Publishing I/S. Det startede med en lang snak over en kop kaffe på en café i Århus, om hvor dejligt det ville være at have en samling af øvelser til vores egen praksis som undervisere og workshopholdere. Forlaget har siden da lavet mere end 10 forskellige udgivelser på 4 forskellige sprog. Parallelt med vores øvrige arbejde og aktiviteter, udgiver og administrerer vi selv de forskellige bogudgivelser. De har alle et klart fokus på formidling, tilgængelighed og fællesskab og beskæftiger sig på den ene eller anden måde med læring og flow gennem musik, sang og bevægelse. Bøgerne henvender sig til alle, der underviser i musik, og alle, der arbejder med grupper. Det kan for eksempel være musikundervisere, sanglærere og korledere og andre, der arbejder inden for de kreative og skabende fag så som dansere og skuespillere. Men det kan også være en bredere gruppe af folkeskolelærere og gymnasielærere, der har brug for brain-breaks og god stemning i deres undervisningslokale og trænere inden for idræt, socialarbejdere og integrationsmedarbejdere, der har brug for at skabe et stærkt fællesskab baseret på tryghed, tillid og nysgerrighed. Det kan også være ledere og teambuilders, der har fokus på at skabe arbejdspladser, hvor der er holdånd, psykologisk tryghed og arbejdsglæde i hverdagen og i forbindelse med forandringsprocesser og udvikling af nye idéer og koncepter. 'Varm op' er udgivet på Singergy Publisning og støttet af Korsangernes Fællesråd, Brandbjerg Højskole og Statens Kunstfond, og forlaget samarbejder om andre udgivelser med den franske kororganisation Cepravoi og den irske kororganisation Sing Ireland.

Nyhedsbrev

Her kan du skrive dig op til vores danske mailingliste og modtage videoer og ideer til hvordan du kan bryde isen. Så kan vi nemlig sende dig information om opvarmningsøvelser, aktiviteter og gode ideer til arbejde med sang og fællesskaber cirka en gang om måneden. Du modtager også en gratis uddrag af bogen 'Varm op'

Tak for din tilmelding!

bottom of page