top of page
Blue Washed Wall

BRYD ISEN MED ICEBREAKERS

En legende tilgang til fællesskab

Icebreaks

ICEBREAKERS & ISBRYDERE

At være en del af en gruppe kan være en stor oplevelse. Det erfantastisk, når alle medlemmer af en gruppe bidrager til at nå et fællesmål. Når tiden, man bruger sammen, bare flyver afsted, stemningen ergod, og humøret er højt hos alle.

IX7A4937k.jpg

HVAD ER EN ICEBREAKER?

Icebreakers er lege og øvelser, der bryder isen og bringer personer i alle aldre tættere på hinanden. Fællesskab, personlig udvikling, nærvær, kreativitet og nysgerrighed styrkes, når vi sætter os selv og hinanden på spil – på glatis – med icebreakers som legende ramme. Musik og bevægelse er en naturlig del af mange af øvelserne, men det centrale for alle icebreakers er mødet mellem individ og fællesskab. Kontakten mellem hinanden og forståelsen af den enkeltes rolle i fællesskabet.


IX7A4944k.jpg

HVORDAN FUNGERER DE?

Icebreakers skaber mulighed for, at alle gruppemedlemmer kan byde hinanden velkommen og introducere sig for hinanden, få øjenkontakt, lære navne, give hånd og skabe en behagelig atmosfære på en legende måde. Øvelserne fremhæver vigtigheden af hvert gruppemedlem og kaster lys på gruppens forskelligheder og lighedspunkter. Gennem icebreakers lærer deltagerne hinanden bedre at kende ved at samarbejde to og to, i mindre grupper og som en helhed. Gruppemedlemmerne løser små opgaver og samarbejder om at finde og udvikle nye idéer på en uhøjtidelig måde. Icebreakers er effektive, fordi de med deres legende karakter skaber en ramme, hvor man på en sjov måde kan slippe den rolle, man normalt ville tage i en gruppe. En person, der ikke er vant til at træde frem og udtrykke sin mening eller indtage en lederrolle, kan i legen tage styringen og blive set og hørt. Stærke ledere og personer, der ofte tager teten, får mulighed for at træde et skridt tilbage, lytte, følge og støtte de andre gruppemedlemmer, alt imens de selv ser nye perspektiver og oplever de andre i gruppen træde i karakter.

IMG_5797.JPG

HVORFOR ER DE NØDVENDIGE?

Et godt førstehåndsindtryk og en god start er afgørende for etableringen af en positiv fællesskabsfølelse i en gruppe, og det fremmer gode samarbejdsforhold. En legende tilgang er et vigtigt element i kreativitet, og skal ideerne have frit løb, kræver det, man tør at begå fejl. Tillid, holdånd og gensidig respekt er den muld, der danner grobund for, at nye idéer kan opstå og udvikle sig. I nogle grupper kender deltagerne allerede hinanden i forvejen på godt og ondt. I andre sammenhænge kan der i mødet mellem mennesker, som ikke kender hinanden, spores en grad af usikkerhed. Nogle deltagere kan være tøvende med at løse den forelagte opgave, mens andre er ved at boble over med idéer og er ivrige efter at komme i gang. Atter andre kan være optaget af udenom liggende omstændigheder uden relation til projektet, og det gør dem måske trætte eller ukoncentrerede. Icebreakers sætter grupper i stand til at etablere et fælles fodslag og en fælles koncentration, inden dagens andre opgaver gribes an.

 

IMG_5822_edited.jpg

HVOR KOMMER DE FRA?

Gennem de sidste femten år har vi formidlet icebreakers til mange forskellige slags grupper. I vores første bog samlede vi en masse af de bedste icebreakers vi kendte og i årene siden udgivelsen af ‘ICEBREAKERS – En legende tilgang til gruppedynamik’ har vi rejst, sunget koncerter og undervist i store dele af verden og samlet nye icebreakers sammen fra nær og fjern. Vi tænker på det som en slags souvenirs fra alle de steder og mennesker, vi har mødt på vores vej, og vi glæder os til at dele dem med jer, der læser vores bøger.

IMG_5781.JPG

MUSIK, BEVÆGELSE OG FLOW

Musik, rytmer og dans er aktiviteter, der kræver, at man er på bølgelængde og dermed er med til at etablere kontakt, samarbejde og fællesskab. Opbygningen af et musikalsk groove svarer på mange måder til at bygge en maskine. Hver del af groovet har en funktion og er et vigtigt tandhjul i maskineriet. For at kunne fungere skal alle i samspillet forstå og kunne udføre deres egen rolle, men også kunne arbejde sammen på kryds og tværs som en samlet organisme. Når vi spiller musik eller synger sammen, følger vi samme tempo, føler samme stemning og er alle en del af samme lydlandskab. Når musikken rigtigt spiller, kan vi komme i en tilstand, hvor vi er lige dele begejstrede, rolige og fokuserede. Man har en fornemmelse af at ‘det kører’, ‘det går som en leg’, ‘man glemmer tiden’ og ‘man næsten ikke kan stoppe igen’. Man kan også kalde det at være i flow. Vi oplever, at man ved hjælp af musik og icebreakers kan træne evnen til at komme i flow, og dermed gøre det nemmere at finde ind i følelsen af flow i andre sammenhænge. Når man er i flow, mærker man også drive og motivation og arbejdsglæde. Og det er uanset, om man er ung eller gammel. Der, hvor mange oplever det musikalske flow allerstærkest, er, når vi synger. I fællessangen møder vi os selv og hinanden og mærker, at vi er en del af noget større. Gennem en kombinationen af tekst, melodi og rytme kan vi komme i kontakt med en understrøm af følelser, der forbinder os med de andre sangere i koret. Resultatet er en følelse af harmoni og forening. Det er grunden til, at musikalske icebreakers er særligt effektive til at føre personer tættere sammen.

 

HVEM ER VI?

kristoffer.jpeg

Kristoffer Fynbo Thorning

Kristoffer Fynbo Thorning er professionel sanger, højskolelærer og teknikentusiast. Han er uddannet solist i vokalledelse fra Det Jyske Musikkonservatorium med speciale i elektroniske stemmer og arbejder til daglig på Brandbjerg Højskole. Kristoffer er kendt i den internationale kor- og vokalmusikscene for sin banebrydende tilgang til ecapella (elektronisk a cappella musik), sit nyeste teknologiske legetøj på scenen og sin sangskrivning i den elektroniske vokalgruppe Postyr. Han har mere end 15 års erfaring med undervisning af kor og vokalgrupper med sangere på både amatør- og professionelt niveau, samt med performance og icebreakers. Kristoffer elsker at involvere sig i nye musikalske projekter og arbejder blandt andet i krydsfeltet mellem elektronisk musik og klassisk korsang, lyd og video-installationer og større koncertproduktioner, der involverer mange vokalkunstnere fra forskellige traditioner og kulturer. Kristoffer er bestyrelsesmedlem i Aarhus Vocal Festival og en ivrig foredragsholder om sang og fællesskab. Omdrejningspunktet i Kristoffers tilgang til opvarmning er empati, fordybelse og humor. www.stoffert.dk

7E551576-00C3-4348-9EAA-99205C211923.JPEG

Tine Fris-Ronsfeld

Tine Fris-Ronsfeld er professionel sanger, komponist, arrangør og korleder. Hun er kandidat fra Det Jyske Musikkonservatorium med speciale i rytmisk sang og solistuddannet dirigent i rytmisk korledelse med speciale i klang og samklang. Tine er meddirigent for Vocal Line, dirigent for Lyt og sanger i Postyr. I det internationale kor- og vokalmusikmiljø er hun kendt som en passioneret sanger, vocal coach og dirigent og for sine innovative korarrangementer. Hun skriver for førende danske kor som Vocal Line, Syng Selected og Lyt og er kendt for sine iørefaldende kompositioner for Postyr. Tine har mere end 20 års erfaring med undervisning af solister, kor og vokalgrupper på alle niveauer i Danmark, Europa, USA og Asien. Tine har udøver håndbøgerne om icebreakers og opvarmning udgivet en lang række albums og kor-noder. Tine er desuden forkvinde for Aarhus Vocal Festival, medlem af Contemporary A Cappella Society of America's Advisory Board og European Choral Associations tænketank 'SingTank'. Sangglæde, tillid og læring er nøgleord i Tines indgangsvinkel til opvarmning. www.tinefris-ronsfeld.com

ICEBREAKERS - FAVR Icon.png

Singergy Publishing

I 2014 startede vi to, Tine og Kristoffer, mikro-forlaget Postyr Experience, der nu har ændret navn til Singergy Publishing I/S. Det startede med en lang snak over en kop kaffe på en café i Århus, om hvor dejligt det ville være at have en samling af øvelser til vores egen praksis som undervisere og workshopholdere. Forlaget har siden da lavet mere end 10 forskellige udgivelser på 4 forskellige sprog. Parallelt med vores øvrige arbejde og aktiviteter, udgiver og administrerer vi selv de forskellige bogudgivelser. De har alle et klart fokus på formidling, tilgængelighed og fællesskab og beskæftiger sig på den ene eller anden måde med læring og flow gennem musik, sang og bevægelse. Bøgerne henvender sig til alle, der underviser i musik, og alle, der arbejder med grupper. Det kan for eksempel være musikundervisere, sanglærere og korledere og andre, der arbejder inden for de kreative og skabende fag så som dansere og skuespillere. Men det kan også være en bredere gruppe af folkeskolelærere og gymnasielærere, der har brug for brain-breaks og god stemning i deres undervisningslokale og trænere inden for idræt, socialarbejdere og integrationsmedarbejdere, der har brug for at skabe et stærkt fællesskab baseret på tryghed, tillid og nysgerrighed. Det kan også være ledere og teambuilders, der har fokus på at skabe arbejdspladser, hvor der er holdånd, psykologisk tryghed og arbejdsglæde i hverdagen og i forbindelse med forandringsprocesser og udvikling af nye idéer og koncepter. 'Varm op' er udgivet på Singergy Publisning og støttet af Korsangernes Fællesråd, Brandbjerg Højskole og Statens Kunstfond, og forlaget samarbejder om andre udgivelser med den franske kororganisation Cepravoi og den irske kororganisation Sing Ireland.

Blue Washed Wall

Nyhedsbrev

Her kan du skrive dig op til vores danske mailingliste og modtage videoer og ideer til hvordan du kan bryde isen. Så kan vi nemlig sende dig information om opvarmningsøvelser, aktiviteter og gode ideer til arbejde med sang og fællesskaber cirka en gang om måneden. Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag en gratis uddrag af bogen 'Varm op'

Tak for din tilmelding!

bottom of page